Jak se zbavit tmavých kruhů a váčků pod očima. Skvělým pomocníkem jsou kromě klasických rad některé bylinky

Krása 17. února 2022 | 07:36 — Zuzana Procházková
Bojujete s tmavými kruhy pod očima nebo máte oči nateklé a trápí vás nepěkně vypadající váčky? Nejste jediná, tento problém se týká spousty z nás. Příčin může být hned několik. Nejčastěji se jedná o dlouhodobý nedostatek spánku, stres či nevyvážený jídelníček.
Další 3 fotografie v galerii
Za vznikem tmavých kruhů pod očima může stát mnoho faktorů / Depositphotos

Tmavé kruhy a nevzhledné váčky pod očima zná dobře spousta z nás. Proč ale vlastně tmavé kruhy vznikají? Věc se má tak, že pokožka v okolí očí je ve srovnání s ostatními částmi tváře velmi tenká a téměř bez ochranného podkožního vaziva. Z toho důvodu je pokožka kolem očí téměř průhledná a krevní cévky můžou prosvítat. V případě otoků, respektive nevzhledných váčků pod očima, pak dochází k nahromadění tuku či vody.

Příčiny kruhů pod očima

Za vznikem tmavých kruhů a váčků pod očima může stát mnoho faktorů. Ve velké části případů bývá příčinou nezdravý životní styl, konzumace alkoholu, kouření a nedostatečný pitný režim. Stejně tak může být příčinou dlouhodobý stres, nedostatek spánku či probíhající hormonální změny. Roli však hraje také genetika a věk, kdy s přibývajícím věkem se kůže ztenčuje a cévy jsou tak automaticky více viditelné.

Ledové kostky

Jestliže jste se probudili s nateklýma očima, což je velmi nepříjemný stav, tak můžete jako první pomoc zvolit kostky ledu. Těmi potírejte pár minut okolí očí. Jelikož je však kůže v okolí očí velmi jemná, je vhodné kostku ledu zabalit do tenké bavlněné nebo hedvábné látky a teprvé poté jimi masírovat okolí očí.

Plátky okurky

Okurky jsou osvědčeným babským trikem, jak se zbavit kruhů pod očima přírodní cestou. Spousta žen na tento trik nedá dopustit. Okurku hadovku oloupejte a nakrájejte na plátky. Nezapomeňte na to, že by měla být okurka dostatečně vychlazená. Poté už jen plátky okurky poklaďte na zavřené oči a nechte 10 až 15 minut působit.

Nálev z bylinek

Skvělým pomocníkem v boji proti kruhům pod očima jsou některé bylinky. Vsadit můžete na maliník, který zmírňuje otoky, nebo na fenykl, který bojuje proti zánětům a zatočí s únavou očí. Nálev si můžete také připravit ze světlíku lékařského, který se hodí zejména pro lidi s očními problémy, zánětem spojivek nebo podrážděním očí. Stejně tak heřmánek či řepík má hojivé účinky. Ať se rozhodnete pro jakoukoli bylinku, tak v připraveném nálevu namáčejte vatové tampónky a přikládejte je na zavřená víčka či oční okolí. Případně nechte působit.

Přírodní oleje

Na kruhy pod očima fungují skvěle přírodní rostlinné olejíčky, které kupujte ideálně v bio kvalitě. Vybrat můžete například mandlový olej, který snižuje otoky, má protizánětlivé účinky a udržuje pokožku hydratovanou. Velmi vhodný je také arganový olej, který je bohatý na antioxidanty, linolové kyseliny a vitamin E. Díky tomu všemu je účinným pomocníkem v boji proti tmavým kruhům pod očima, otokům. Navíc umí vyhlazovat jemné vrásky. Dále čtěte: Pět nejlepších přírodních léků na akné, které skutečně zabírají a zároveň jsou velmi šetrné.

Zdroj: vogue.co.uk, healthline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové...

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Zavřít reklamu