Co ještě nevíte o spánku

Sponzorovaný článek 19. října 2023 | 13:34 — redakce
Kolik toho opravdu víte o spánku a snění? Spánek je neuvěřitelně tajemný a nezbytný pro vaše zdraví a pohodu – natolik, že jej zkoumáme, analyzujeme a sledujeme, jako by byl spánek zcela novým objevem. Dodnes si nejsme 100% jisti, proč spíme. Ale pojďme se ponořit do faktů, které známe.
Délka spánku je důležitá, ale není tím nejdůležitějším faktorem / allegro.cz

Věda o spánku se za posledních 20 let významně rozvinula a poskytuje rozšířený pohled na význam spánku, biologické mechanismy, které spánek řídí, a způsoby, jak jej lze narušit.

Nedostatek spánku si vybírá daň na vašem mozku a těle.

Výzkum zjistil krátkodobé i dlouhodobé negativní účinky spánkové deprivace, což dokazuje, že vaše tělo se nedostatku spánku nepřizpůsobuje. Po několika nocích nedostatečného spánku se budete během dne cítit ospalejší, pomalejší a budete se hůře koncentrovat. Toto zvýšení denní ospalosti se může ustálit během týdnů nebo měsíců bez dostatečného spánku, ale to neznamená, že vaše tělo funguje optimálně nebo se účinně přizpůsobuje ztrátě spánku.

Místo toho trvalý nedostatek spánku ovlivňuje denní výkon a může bránit rozhodování, paměti, soustředění a kreativitě. I když se zdá, že si zvykáte na příliš málo spánku, ve skutečnosti se mohou hromadit vážnější zdravotní problémy kvůli neschopnosti vašeho těla získat odpočinek, který potřebuje.

Kvalita spánku je dalším kritickým faktorem dostatečného odpočinku.

Délka spánku je důležitá, ale není tím nejdůležitějším faktorem. Kvalita spánku je dalším kritickým ukazatelem, který je třeba zvážit, a úzce souvisí s kontinuitou spánku. Roztříštěný spánek poznamenaný četnými probuzeními může narušit schopnost správně procházet spánkovým cyklem, čímž se zkracuje doba strávená v nejvíce regeneračních fázích spánku. Z tohoto důvodu by cílem každého člověka mělo být spát dostatek hodin a aby tyto hodiny zahrnovaly kvalitní, nepřerušovaný spánek.

Odborníci doporučují vstát z postele, pokud jste strávili 20 minut snahou usnout.

Místo přehazování a otáčení v posteli může být lepší vstát, udělat něco relaxačního v tichém a tmavém prostředí, jako je čtení knihy – bez použití smartphonu nebo jiných elektronických zařízení – a pak se zkusit vrátit do postele, jakmile začít pociťovat ospalost. Odborníci doporučují tento přístup, protože je důležité spojit si postel se spánkem. Zůstat v posteli, zatímco se snažíte usnout, může způsobit přesný opak a propojit vaši postel s pocitem neklidu.

Kvalita spánku se po požití alkoholu zhoršuje.

Jeden nebo dva drinky mohou být relaxační, navozují ospalost, která usnadňuje zpočátku usínání. Kvalita spánku však výrazně klesá  po požití více alkoholu, zejména v druhé polovině noci. Konzumace alkoholu před spaním může narušit vaše spánkové cykly, zvýšit pravděpodobnost, že bude váš spánek přerušován, a může zhoršit chrápání a spánkovou apnoe.

Ženy trpí o 40% vyšším rizikem nespavosti

Výzkumy ukazují, že ženy všech věkových kategorií mají větší pravděpodobnost špatného spánku a časté případy přerušení spánku. Některé studie poukazují na kolísání hormonů jako na potenciálního viníka nedostatečného spánku u žen, stejně jako některých poruch nálady, nadměrného stresu a poruch spánku. Problémy se spánkem jsou také běžné během těhotenství, přibližně polovina těhotných pravidelně hlásí špatný spánek. 

Spánek sám o sobě je pro každého živého tvora nezbytností, bez které by nefungovalo ani tělo, ani mozek. Správné spánkové návyky jsou klíčové. A i když jsou to v některých případech jen drobnosti, mohou vám znatelně zlepšit vaši kvalitu spánku. Vyvětrejte tedy před spaním ložnici, zatáhněte závěsy, odložte mobil a pak už jen - dobrou noc. 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Hanychová zveřejnila identitu nové milenky Jaromíra Soukupa: Nejvíc mě ranilo, že to byla moje dlouholetá kamarádka!

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu