Potraviny, které pomohou nastartovat váš imunitní systém. Jezte houby, kurkumu i zinek

Zdraví 15. září 2022 | 12:17 — Pavla Krejčí
Vyzrajte nad podzimem chytře. Blíží se sezóna chladných dní, kdy jste více náchylní k onemocnění. Nenechte se ale překvapit nepříjemným nachlazením. Pomůžou vám v tom tyto čtyři potraviny.
Potraviny s vysokým obsahem zinku prospívají imunitnímu systému / Depositphotos

Ať už je to chřipka nebo obyčejné nachlazení, ani jedno není příjemné. Ti, kteří mají dobrý imunitní systém, se úspěšněji brání onemocněním. Patříte však mezi ty náchylnější k virům? Pokud hledáte způsoby, jak nemocem předejít, vaším prvním krokem by mělo být zařazení některých potravin do jídelníčku. Tyto čtyři posilovače imunity jsou obzvláště silné.

Kurkuma

Složky obsažené v kurkumě, přesněji kurkumin, působí protizánětlivě a antioxidačně. Na základě výzkumů má kurkumin imunitní regulační vlastnosti a může snížit riziko několika typů rakoviny. Toto jasně žluté, hořké koření se také léta používá při léčbě osteoartrózy i revmatoidní artritidy. Může rovněž pomoci snížit poškození svalů způsobené cvičením. 

Omega-3 mastné kyseliny

Omega-3 mastné kyseliny si tělo nedokáže samo vyrobit, a přesto jsou velmi důležité pro naše zdraví a pro naši ochranu proti virům a bakteriím. V ideálním případě by se měly konzumovat denně. Mezi potraviny, které obsahují nejvíce mastných kyselin, patří ryby, obiloviny, semena a ořechy, zelenina či mořské řasy. Většina lidí na Západě konzumuje 10 % doporučené denní dávky omega-3 mastných kyselin, což je množství, které nestačí k podpoře optimální imunitní funkce. 

Zinek

Existuje řada způsobů, jak zinek posiluje imunitní systém, ale především aktivuje enzymy, které rozkládají proteiny ve virech a bakteriích, takže se hůře šíří. Zinek také zvyšuje aktivaci buněk odpovědných za boj s infekcí.

Pokud chcete svému imunitnímu systému opravdu dopřát pořádnou vzpruhu, jezte více potravin s vysokým obsahem zinku. Jsou to například dýňová semínka, quinoa, hnědá rýže nebo ječmen. Kromě své role v imunitním systému zinek také snižuje oxidační stres. Udržování stavu zinku v těle může být klíčem k dlouhému a zdravějšímu životu.

Houby

Houby jsou pro náš imunitní systém opravdu přínosné. Poskytují velké množství selenu a vitamínů B, oba totiž hrají důležitou roli v našem imunitním zdraví. Podle Journal of Autoimmunity houby obsahují řadu vysoce specifických imunomodulačních a protirakovinných proteinů.

Mnoho druhů hub je prospěšných našemu zdraví, ale v poslední době se pozornost zaměřuje především na houby shiitake. Podle Journal of the American College of Nutrition jejich pravidelná konzumace výrazně zlepšuje tvorbu bílých krvinek a protilátek v těle. Psali jsme také: Zlepšete své zdraví. Na to, abyste zhubli a podpořili srdeční funkce, stačí 10 000 kroků denně

Autorský článek, další zdroje: healthline.commedicalnewstoday.com 

Další články
Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Solární revoluce ve světě chytrých hodinek! Objevte hodinky nabíjené solární energií

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu