Chcete udělat perfektní palačinky? Vyvarujte se častých chyb, kvůli kterým se vám nedaří

Ostatní 21. listopadu 2019 | 15:07 — Anna Novotná
Tak jednoduchý dezert a vy při jeho přípravě stále tápete? Palačinky se lepí, nejdou otočit, jsou příliš tlusté, tenké, suché, nebo prostě nejsou dobré? Pak byste se měli zaměřit na těchto pět věcí, které z vás udělají přímo mistra palačinek!
Dalších 6 fotografií v galerii
Palačinky mohou být rychlou a chutnou pochoutkou / Depositphotos

Co může být na palačinkách těžkého? Zkrátka se udělá těsto, nalije se na pánev, po chvíli se palačinka vyhodí do vzduchu, kde se jednoduše otočí, dopadne zpět na pánev a nakonec se jen vyklopí na talíř a je to. Pro někoho to ovšem není tak jednoduché.

Pokud milujete palačinky, ale jejich přípravě se raději vyhýbáte, protože se s nimi vždycky víc natrápíte, než aby to stálo za to, v klidu si sedněte a přečtěte si, jak to příště udělat správně. 

Palačinky jsou tuhé

Pokud nejsou vaše palačinky lehké a nadýchané, okamžitě přestaňte používat při přípravě těsta lžíci nebo vařečku. Nejlépe uděláte, když místo toho těsto našleháte velkou metlou nebo přímo ručním šlehačem. Šleháním dostanete do těsta vzduch, a to bude poté vláčné a nadýchané. To pravé ořechové to ale nebude ani v případě, že to se šleháním přeženete. Jak se říká, všeho s mírou.

Špatná pánev

Palačinky jsou velmi citlivé, takže než najdete ideální pánev a ideální teplotu, při které se vám nepřipálí a budou se dělat pěkně a rovnoměrně, může to chvíli trvat. Nejvhodnější je speciální pánev na palačinky, ale po pár pokusech to hravě zvládnete i s jakoukoliv jinou širokou a nepřilnavou pánví a dobrou obracečkou.

Palačinky se trhají

S největší pravděpodobností za to můžete vy, protože se již nemůžete dočkat a palačinky obracíte předčasně. Nalijte plnou naběračku na pánev, rozprostřete a smažte na mírném plameni. Čas na obrácení palačinky je až ve chvíli, kdy je těsto po celé ploše matné a pevné. V opačném případě, kdy je těsto ještě nedopečené, je velká pravděpodobnost, že se palačinka roztrhne.

Máslo do těsta

Jestliže se vám zdá, že jsou vaše palačinky moc tučné, trhají se či připalují, vmíchejte do těsta rozehřáté máslo. Vyhnete se tak nejen tomu, že se vám máslo bude zbytečně přepalovat, použijete ho díky tomu i mnohem méně a palačinky nebudou tak mastné. Při smažení na dobré pánvi už nemusíte dávat žádný tuk a palačinky se nepřipálí.

Chuťově to není ono

Pokud se vám zdá, že vašim palačinkám i přes veškerou snahu něco chybí, přidejte do těsta špetku soli. Ne nadarmo se říká sůl nad zlato a v případě sladkých receptů to platí dvojnásob. Stačí totiž špetka, která vás na zdraví nijak neohrozí a vytvoří dojem takzvané plné chuti. Váš moučník tak bude chutnat výborně a paradoxně se tím zvýrazní i jeho sladká chuť. Dále čtěte: Podzimní lahůdky pro mlsné jazýčky.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci Mӧlltal již od této neděle

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Cestování v září: Tipy, kam vyrazit v těchto dnech za...

Zavřít reklamu